Pupplanning

Nest 2020 - WACHTLIJST VOL
Voor het einde van 2020 hoop ik een nestje van Segno te kunnen verwachten. Het zal ons D-nest worden en voor Segno haar eerste nakomelingen. Segno is nu 3 jaar en heeft zich in mijn ogen goed ontwikkeld. Ze is een fijne, stabiele hond en heel fijn om mee te werken. In de roedel hier is ze de leider, die meestal met zachte hand optreedt. Ze heeft een natuurlijk overwicht waardoor ze er in slaagt om zonder al te veel inzet de harmonie te bewaren. Ze is dol op mensen en begroet onbekenden vaak ook als haar nieuwe beste vrienden. Naar onbekende honden heeft ze minder interesse, deze houdt ze liever op afstand en ze aarzelt ook niet om ze dat duidelijk te maken als het moet. Een dame met een lief maar pittig karakter dus! Ze stamt uit een lijn van fijne werkhonden met een passie voor apporteren, en dit heeft ze duidelijk overgenomen. Ze is in haar element als ze mag werken, en dan met
voorkeur in de jacht. Ze apporteert zonder twijfel wild en dummy's, maar bij gebrek daar aan komt ze thuis ook de post brengen, of mijn schoenen als ze toe is aan een wandeling :)

Hoewel door de corona-crisis onze trainingsdoelen voor dit jaar in het water vielen, heeft ze tot nu toe een CDD C certificaat behaald en daarna twee maal een workingtest C diploma
met mooie cijfers. Op show is ze twee keer beoordeeld met een Zeer Goed en ook alle gezondheidstest zijn goed afgerond. Ze is drager voor het PRA-gen, iets dat geen problemen geeft mits haar partner hier vrij van is. Verder is ze vrij getest van JADD en DE. Haar heupen en ellebogen zijn beoordeeld met goede resultaat en ook de oogtest was goed. Hier kreeg ze de aanmerking PHTVL graad 1, wat inhoudt dat er minimale stukjes bindweefsel gezien zijn achter haar lens. Dit wordt als niet erfelijk en daarom ook niet
fokuitsluitend beschouwd, het beinvloedt haar zicht ook op geen enkele manier.

Kanadickens Van Halen af Svazi "Ziggy" is een mooie reu aan de maximum maat die in Zweden woont met z'n eigenaren. Ook hij stamt uit een lijn waar meerdere goede werkhonden uit zijn gekomen, zowel voor wedstrijden als de praktijkjacht. Ziggy zelf wordt vooral getraind voor rally-obedience, een vorm van gehoorzaamheidswedstrijden, en behendigheid (agility). Ondanks z'n leeftijd, hij wordt dit jaar 8, doet hij nog steeds mee aan wedstrijden en is goed fit en vitaal. Hij woont samen met z'n zoon uit zijn eerste nest. In totaal is hij tot nu toe vader van twee nesten in Zweden die zich goed hebben ontwikkeld. Dit zal zijn eerste nest in Nederland worden. Ziggy is net als Segno heel vriendelijk naar mensen toe, en ook naar andere honden toe heeft hij een sociaal karakter. Hij heeft een sterke eigen wil en is goed in staat om zelfstandig te werken, wat hem niet tot een slaafse hond maakt, maar wel heel leuk om mee te trainen en werken.

LET OP: De wachtlijst voor dit nest is vol!Klik hier voor de stamboom van dit nest

Kanadickens Van Halen af Svazi "Ziggy" Xpressive Segno vom Lech-Toller Nest
AGD 1 RLD N RLD F RLD A CDD-C, WT-C
Geboren: 24-11-2012 Geboren: 13-01-2017
HD: B HD: A
ED: 0/0 ED 0/0
PRA: A (vrij) PRA: B (drager)
JADD: Niet getest JADD: Normal
DE: Normal DE: Normal
Ogen: Volledig vrij Ogen: PHTVL graad 1

Op zoek naar een Tollerpup?
Enig geduld is hierbij helaas wel nodig. De vraag ligt momenteel een stuk hoger dan het aanbod in Nederland, waardoor een wachtlijst onvermijdelijk is. Een ander gevolg is dat de broodfok slim inspeelt op deze behoefte, zonder rekening te houden met de gezondheid en het welzijn van zowel de pups als moederhond. Wees daarom alert op de intenties van de fokker, maar ook de deskundigheid. Honden fokken is niet moeilijk, verantwoord honden fokken vergt wel meer moeite en kennis van zaken. Sommige erfelijke afwijkingen kunnen voorkomen worden door de ouders te screenen op gezondheid en/of DNA tests uit te voeren en op basis van die informatie een verantwoorde combinatie te maken. Vraag daarom altijd naar gezondheidsuitslagen van de ouderdieren. Een goede fokker kan je, tijdens een kennismaking, deze uitslagen laten zien. Deze onderzoeken kunnen niet worden uitgevoerd door elke dierenarts maar moeten worden gedaan door een specialist. Het DNA moet worden onderzocht bij daarin gespecialiseerde laboratoria. Het is dan ook niet voldoende dat een hond er aan de buitenkant gezond uit ziet, dit zegt namelijk niets over de genen die hij/zij vererft en daarmee de gezondheid van de nakomelingen.

De eerste stap op weg naar een verantwoord gefokte Tollerpup is de rasvereniging. Dit is in Nederland de NSDTRCN. De vereniging hanteert een fokreglement waarin staat beschreven aan welke gezondheidseisen fokdieren en toekomstige combinaties moeten voldoen. Hiermee wordt, voor zover mogelijk, voorkomen dat er pups geboren worden met erfelijke afwijkingen die voorkomen kunnen worden door DNA tests en/of screenen van de ouderdieren. Daarnaast zien ze toe op het welzijn van nesten en moederdieren, bijvoorbeeld door niet te veel nesten in korte tijd toe te staan bij een teefje. Het huidige fokreglement is hier in te zien. Fokkers die lid zijn van de NSDTRCN zijn te vinden in dit overzicht en geplande nesten worden hier gemeld.

Waarschuwing: ga voor de zoektocht naar een Tollerpup NIET kijken op websites als marktplaats en aanverwanten. Zoals gezegd is de vraag groter dan het aanbod en zal een fokker die z'n best heeft gedaan om een verantwoord nest te fokken geen verkoopwebsite nodig moeten hebben om de pups te verkopen. Ook "particulieren" die een nestje willen fokken kunnen dit doen via de rasvereniging, waarna hun nestplanning op de website van de vereniging wordt gepubliceerd mits ze aan het reglement voldoen.

Pups bij bevriende fokkers

Momenteel geen.

Vorige nesten

2015: Adele-nest


2019: C-Nest