Hondensport

De Toller is een veelzijdige werkhond. Zijn werklust, enthousiasme en formaat maken hem geschikt voor veel verschillende takken van hondensport. Het karakter vereist ook een eigenaar die bereid is om de hond op te leiden in een tak van sport. Hiervoor zijn veel verschillende opties, voor ieder wat wils! Dit is slechts een selectie uit de greep beschikbare hondensporten:

Agility

Agility of behendigheid is een sport die gericht is op snelheid en wendbaarheid. De geleider leidt de hond door een parcours van obstakels, waaronder hoogtesprongen, tunnels, een A-frame en dergelijke. Het doel is om zo snel mogelijk, maar ook foutloos het parcours te doorlopen. Hierbij moet de hond op een aantal obstakels raakvlakken aanraken voor ze verder mogen naar het volgende obstakel. Een raakvlak missen of de verkeerde volgorde van obstakels aanhouden betekent strafpunten en een minder hoge kwalificatie. In wedstrijdverband worden honden ingedeeld op basis van hoogte. De meeste Tollers zullen in de Large klasse vallen. Er zijn twee organisaties die wedstrijden verzorgen in Nederland: de FHN (Federatie Hondensport Nederland) En Cynophilia (onderdeel Raad v. Beheer).

Apporteersport

Afgeleid van de jacht, is er ook nog apporteersport. Hierbij moet de hond verschillende apporteeroefeningen uitvoeren, waarbij het te apporteren voorwerp een dummy of apporteerblok is. Dit in tegenstelling tot jachtproeven, waarbij vaak ook wild wordt gebruikt. Enkele oefeningen zijn het markeerapport, apport over een hindernis en gehoorzaamheidsoefeningen in de vorm van los en aangelijnd volgen, komen op bevel en houden van aangewezen plaats. De sport meet de werklust en intelligentie van de hond, maar ook de geleider moet over een goed inzicht beschikken en een goed team vormen met de hond. Wedstrijden worden georganiseerd door de FHN.

Dogdance

Dogdance, canine Freestyle of heelwork to music combineert gehoorzaamheidsoefening met entertainment in de vorm van muziek en dans. De basis bestaat uit volgwerk gecombineerd met verschillende bewegingen zoals door de benen zigzaggen, achteruit lopen, om de as draaien etc. Dit alles op het tempo van de muziek wat een geheel vormt dat men dogdance noemt. De mogelijkheden zijn eindeloos en volledig in te vullen naar wens van de baas en hond. Het aanleren van oefeningen gebeurt op positieve wijze en meestal door middel van clickertraining. Tijdens wedstrijd wordt een routine opgevoerd door hond en geleider, waarvoor door een jury punten worden gegeven.

Flyball

Flyball is een teamsport waarbij verschillende teams een estafette race tegen elkaar houden. Elk team bestaat uit minimaal 6 honden, waarvan 4 honden per wedstrijd worden ingezet. Deze honden leggen een rechtlijnig parcours af met hoogtesprongen, met aan het eind de flyballbak. De hond duwt met de voorpoot op de bak waarna er een bal gelanceerd wordt. Deze wordt gevangen door de hond en hij rent het parcours terug naar zijn geleider, waarna de volgende hond start enzovoort. Deze sport is dus vooral gericht op snelheid en wendbaarheid. Voor honden met een speels karakter is dit een groot plezier. Wedstrijden worden georganiseerd door de FHN en Cynophilia. Beide hebben hun eigen competitie.

Frisbee

Dogfrisbee is een sport die uit Amerika is over komen waaien. Hierbij gooit de geleider een aantal frisbees die door de hond op spectaculaire wijze gevangen worden. Een sport die veel vraagt van het lichaam dus, al staat veiligheid centraal in de aanleerfase van deze training. Het is belangrijk dat de eigenaar op correcte, veilige wijze leert gooien en de hond gecontroleerd leert springen en landen. De wedstrijden kennen verschillende onderdelen, waar wordt beoordeeld op de afstand waarop de hond de frisbee vangt, of de Freestyle oefening waarbij geleider en hond verschillende worpen en technieken kunnen laten zien in een bepaalde tijd. Wedstrijden worden georganiseerd door Stichting D.O.G. (Dutch Official Games).

G&G

G&G staat voor Gedrag en Gehoorzaamheid. In deze tak van sport staat gehoorzaamheid centraal. Door middel van een aantal opdrachten wordt gemeten of de hond in staat is te gehoorzamen en hoe hij zich opstelt tegen soortgenoten en andere mensen. Enkele oefeningen zijn aangelijnd en los volgen, blijf oefeningen, apporteren maar ook krijgen ze een cijfer voor hun gedrag richting andere honden en de samenwerking met de geleider. De examens worden deels in een groep afgenomen en slechts een aantal oefeningen individueel. De hond moet zich dus kunnen gedragen en beheersen in de groep van andere honden en geleiders. Doordat deze sport lichamelijk niet zwaar belastend is, is het geschikt voor vrijwel elke hond van elke leeftijd. Getrainde honden kunnen examens lopen op verschillende niveau's, beginnende bij GG-B (Beginners), vervolgens GG-1, GG-2 en GG-3. Examens worden afgenomen door de FHN of Cynophilia.

Jacht

De jachtsport komt het dichtst bij de originele taak van de Toller. In deze discipline wordt de hond opgeleid om de voorjager te helpen tijdens de jacht op verschillende soorten wild. Voor Tollers zal dit voornamelijk apporteerwerk zijn. Het apporteren van waterwild, maar ook haas, duif en kraai moet snel maar gecontroleerd gebeuren. De hond moet steady zijn, wat inhoudt dat hij rustig naast zijn voorjager kan wachten tot het moment dat hij aan het werk mag. Een hele klus voor de gemiddelde Toller vanwege hun enthousiasme en speelse karakter, maar zeker aan te leren. Er zijn verschillende proeven waarbij de werkeigenschappen van de honden worden getest. De bekendste is de KNJV proef. Hierbij moet de hond een aantal gehoorzaamheidsoefeningen en apporteeroefeningen doen waarbij verschillende soorten wild wordt gebruikt.  Het eerste niveau is een KNJV C, hierbij wordt veel gericht op de gehoorzaamheid en moet de hond o.a. wat volgoefeningen volbrengen. De apporteeroefeningen worden steeds uitgebreider bij de daarop volgende proeven. Honden met een KNJV C diploma mogen doorstromen voor een KNJV B proef, en daarna het hoogste niveau: KNJV A.

Naast de proeven van de KNJV zijn er ook zogenaamde WT's (working tests), MAP's (Meervoudige Apporteer Proeven) en rasverenigingen van jachthondenrassen organiseren vaak CDD's (Club Diploma Dagen). Op CDD's wordt vaak gebruik gemaakt van dummy's in plaats van wild. 

Obedience

Obedience is een uit Engeland overgewaaide vorm van de gehoorzaamheidssport. Het is vergelijkbaar met het Nederlandse G&G programma, maar de uitvoering van de oefening is in de Obedience vaak net anders. Bij de oefeningen wordt meer aandacht besteed aan kleine details waardoor de oefeningen tot in perfectie moeten worden uitgevoerd. Een kenmerkend voorbeeld is dat er tijdens het volgwerk geen licht tussen de hond en geleider mag komen. Dit geeft aan hoe strak het volgwerk dient te zijn volgens obedience normen. De oefeningen zelf zijn vergelijkbaar met het G&G programma: volgwerk los en aangelijnd, komen op bevel, vaksturen, apporteren en dergelijke. In plaats van examens kunnen hond en geleider promoveren door middel van wedstrijden. Deze worden georganiseerd door de DOS (Dutch Obedience Society) en door het winnen van een klasse kan er gepromoveerd worden naar een volgende klasse. De klasses beginnen bij pre-beginners en beginners, vervolgd door novice en daarna de A, B en C klasse. Obedience is een perfectie sport, maar de aanleerfase en training staat bekend om de positieve benadering, waardoor het alles behalve saai of streng is voor de hond. Voor het aanleren van de oefeningen wordt veel gebruik gemaakt van de clicker.

Speuren

Bij speuren wordt de natuurlijke vaardigheid van de hond om zijn neus te gebruiken benut. De hond moet in opdracht van de geleider een spoor volgen om uiteindelijk de prooi of het slachtoffer te vinden. Voor sommige jachthonden behoort dit tot een deel van de oorspronkelijke taak. In het geval van zweetwerk volgen honden een bloedspoor dat uiteindelijk naar het geschoten wild zal leiden. Het is dan ook belangrijk dat de hond dit spoor nauwkeurig maar snel uitwerkt. Een combinatie van samenwerking met de baas en zelfstandig werken dus. Ook kunnen honden getraind worden om mensen op te sporen in rampgebieden. Behalve dit praktijkwerk kan men ook meedoen aan wedstrijden in deze discipline. Deze worden georganiseerd door de FHN.